Leem

Ontstaan-leemLeem is één van de oudste bouwmaterialen in de geschiedenis van de mens. Hoe is leem eigenlijk ontstaan? Waarom zitten er haaien in leem? Wat is het verhaal achter leem en koeienmest?

In de zestiende eeuw zijn stenen voor de stadsmuur van Groenlo gebakken met leem die bij Leemland uit de grond werd gestoken. Museum Naturalis in Leiden heeft zelfs fossiele overblijfselen, die zijn gevonden rondom Leemland. In de loop der eeuwen zijn de leemwinningsmethoden verbeterd, waardoor er diepere kuilen gegraven konden worden.

Er zijn veel gegevens over de indrukwekkende geschiedenis van leem. Ontdek wat er te vertellen is over leem via informatieborden, puzzelbladen en dergelijke.

Kinderen kunnen middels activiteiten veel leren over leem. Een goede bakker is een ‘meesterbakker’. Een goede leembewerker is een ‘leemmeester’. Ga als beginnend ‘leemmeester’ aan de slag. Je leert van alles over leem en hoe je ermee kunt werken. Maak een eigen steen, doorsta de meesterproef en krijg een diploma ‘leemmeester’. Deze activiteit is ook geschikt voor mindervaliden.

Leem-stampenVoormalige leemwinningsgebieden hebben nu prachtige mogelijkheden om te wandelen of te fietsen. Ervaar daarom zelf de sporen van de leemwinning in het landschap. Leemland heeft diverse routes beschikbaar. Laat u verrassen tijdens een fiets- of  wandelroute met een knapzak, picknickmand of kuierkar. Ter afsluiting kunt u rustig genieten op het boerenterras.