Leem

Bij Leemland zijn vroeger stenen gemaakt voor de stadsmuur om Groenlo.

Er is veel te vertellen over leem, laat je verrassen tijdens een presentatie en ga zelf aan de slag!

We gaan terug in de tijd… Naar het ontstaan van de leemlagen. Ontdek hoe de voorloper van de panda eruit zag of welke andere dieren er miljoenen jaren terug leefden.

Natuurlijk is er ook aandacht voor de middeleeuwen, waarin veel leem is verwerkt. Tussen Groenlo en de Duitse grens lag een gebied met veel moerasgrond. Daar leefden leemarbeiders in kleine hutjes. Ze maakten stenen van leem. De eerste stenen werden gebruikt om Groenlo te voorzien van een stadsmuur. Daarna zijn huizen en andere bouwwerken vervangen door gebouwen met stenen muren.

De gegoede burgerij leefde veilig in de stad. Leembewerkers leefden armoedig, ze konden zelfs geen schoenen of klompen kopen. Brood eten was voor hen luxe.

Laat je ook verrassen over het tijdverdrijf tijdens de spaarzame vrije momenten. Kom meer te weten over het verleden en bekijk daarbij de kleurrijke afbeeldingen. Beleef de middeleeuwen door zelf brood aan een stok te bakken en preisoep te proeven.

Geniet tijdens de presentatie van koffie/thee/ranja en cake. Bak ook zelf brood aan een stok boven een houtvuur en proef preisoep. Kinderen mogen daarna met een puzzelboekje aan de slag. Voor kinderen die nog niet kunnen lezen is er een vormenspeurtochtje. Volwassenen krijgen een boekje met informatie over leem & veen en wandelmogelijkheden door de omgeving. De prijs is € 7,50 per persoon. Kinderen tot en met 3 jaar mogen gratis meedoen.

Bij slecht weer wordt het broodbakken vervangen door pannenkoekjes bakken in de zaal.

Tijdens schoolvakanties en in de weekenden zijn er dagelijks presentatiemogelijkheden om 11.00u en om 13.30u. Meld je tenminste 2 uur van tevoren aan via info@leemland.nl of 0544-795022. Voor groepen van minimaal 6 personen is het op afspraak mogelijk om een ander moment in te plannen.

Leemland is rolstoeltoegankelijk. Er is een mindervalidentoilet aanwezig.