Leem

Bij Leemland zijn vroeger stenen gemaakt voor de stadsmuur om Groenlo.

Er is veel te vertellen over leem, laat je verrassen tijdens een presentatie en ga zelf aan de slag!

We gaan terug in de tijd… Naar het ontstaan van de leemlagen. Ontdek hoe de voorloper van de panda eruit zag of welke andere dieren er miljoenen jaren terug leefden.

Natuurlijk is er ook aandacht voor de middeleeuwen, waarin veel leem is verwerkt. Tussen Groenlo en de Duitse grens lag een gebied met veel moerasgrond. Daar leefden leemarbeiders in kleine hutjes. Ze maakten stenen van leem. De eerste stenen werden gebruikt om Groenlo te voorzien van een stadsmuur. Daarna zijn huizen en andere bouwwerken vervangen door gebouwen met stenen muren.

De gegoede burgerij leefde veilig in de stad. Leembewerkers leefden armoedig, ze konden zelfs geen schoenen of klompen kopen. Brood eten was voor hen luxe.

Laat je ook verrassen over het tijdverdrijf tijdens de spaarzame vrije momenten. Kom meer te weten over het verleden en bekijk daarbij de kleurrijke afbeeldingen. Beleef de middeleeuwen door zelf brood aan een stok te bakken en preisoep te proeven.

Vanaf 1 juli worden er wekelijks momenten ingepland, waarop de presentatie wordt verzorgd. Daarnaast is het voor groepen van tenminste 6 personen op afspraak mogelijk om een ander moment in te plannen.