Educatie

12 miljoen jaar geleden lag vrijwel heel Nederland in een subtropische zee. De mensheid bestond nog niet, maar de aarde veranderde ook toen al. De zee bracht jarenlang verschillende materialen naar het strand. Daarmee ontstond een leemlaag. In de zestiende eeuw woonden er rondom Leemland veel arme stenenbakkers. Zij woonden in eenvoudige hutjes. De stenenbakkers werkten hard om stenen te bakken voor rijke mensen, die in een stenen huis wilden wonen.  Tussen 1548 en 1555 zijn er ook veel stenen gebakken voor de stadsmuur van Groenlo. Veel volwassen mensen vinden het mooi om hierover afbeeldingen te bekijken en uitleg te krijgen.

Ook kinderen kunnen bij Leemland uitleg krijgen over leem. Verder kunnen ze erover leren met een puzzelboekje, of door zelf een steen te maken.

Voor kinderen zijn er ook mogelijkheden voor natuureducatie. Ze kunnen daarbij op verschillende manieren informatie krijgen over planten en dieren.

Kun je goed met drukte omgaan en weet je om te gaan met onverwachte situaties? Dan kun je helpen tijdens educatieve activiteiten. Vanzelfsprekend kun je daarbij een begeleider vragen om samen te werken.

Voorbeeldactiviteiten:

  • presentatie over leem en veen starten
  • oude materialen laten zien, zoals oude leemstenen, vuurstenen en schelpen
  • wandelroutes, puzzelboekjes, of andere informatie uitdelen
  • kinderen helpen om een steen te maken en te versieren
  • kinderen begeleiden bij puzzelopdrachten